Reurings Precisie Plaatwerk - oplossingen in plaatwerk

Verbetertraject

Belangrijke hindernissen waren productieverstoringen en spoedorders. Door deze verstoringen weg te nemen zijn de doorlooptijden omlaag gegaan en worden spoedorders voorkomen. De afgegeven levertijden werden hierdoor ook betrouwbaarder.
Om verstoringen in de productie weg te nemen zijn de volgende technieken toegepast:

 

  • 5S – Werkplekorganisatie verbetertechniek
  • OEE – Overall Equipement Effectiveness
  • SMED – Single Minute Exchange of Dies

 

5S – Werkplekorganisatie verbeteringen

  • In het kader van 5S werkplekorganisatie is er gestart met een “Total Clean Out” (TCO). Tijdens de TCO is de gehele productiehal opgeruimd en schoongemaakt. Hierbij werden alle mogelijke hindernissen, verstoringen en afwijkingen in de werkplekorganisatie geïdentificeerd en weggenomen. Ook hebben de werkplekken een betere indeling gekregen.

 

OEE – Overall Equipement Effectiveness

  • OEE is een meetmethode waarbij wordt gemeten hoeveel bedrijfstijd wordt besteed aan waardetoevoegende activiteiten. Door OEE te meten komen ook de niet-waardetoevoegende activiteiten in beeld. Deze niet-waardetoevoegende activiteiten kunnen dan geëlimineerd of geminimaliseerd worden. Voor RPP is de belangrijkste meting: hoeveel procent van de beschikbare tijd gaat er verloren door machinestilstand. Uit metingen bleek dat omstellen de belangrijkste oorzaak van stilstand van de machines was. Voor het verbeteren van de omsteltijd is daarom een SMED verbeterteam gestart.

 

SMED – Single Minute Exchange of Dies

  • SMED is een techniek die wordt gebruikt om vaste handelingen op de best mogelijke manier te standaardiseren. Bij RPP was het omstellen van de lasersnijmachine de handeling die met SMED is aangepakt. Er is een verbeterteam samengesteld met de betrokken medewerkers. Door een videoanalyse te maken konden de belangrijkste verspillingen in het omstellen worden geïdentificeerd. Vervolgens zijn hier verbeteracties voor gedefinieerd en uitgevoerd. Na het uitvoeren van de verbeteracties is de omsteltijd van gemiddeld ruim 5 minuten terug gebracht naar gemiddeld een minuut. Omdat er dagelijks gemiddeld ongeveer 6 keer wordt omgesteld betekent dit een toename van de productieve tijd van bijna een half uur per dag. Een belangrijk extra voordeel is dat de organisatie flexibeler is geworden omdat omstellen nu bijna geen capaciteit meer kost.

 

Contact

Reurings Precisie Plaatwerk BV (RPP)
Distributieweg 66
2645 EJ Delfgauw

Telefoon: 015-2619504
Fax: 015-2628647
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo slimste bedrijf van Nederland 2013

Route